etis

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi – ETBİS Kayıtları Ne Zaman Yapılacak ?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi – ETBİS Nedir? Nasıl Kayıt Olunur? Sistemin Artıları ve Eksileri Nelerdir? Kimler Kayıt Olmalıdır? gibi birçok soruyu sizler için yanıtladık. ETBİS ile alakalı aklınızdaki soruları yanıtlamaya çalışıyor olacağız. Öncelikli olarak ETBİS adını verdiğimiz süreç sadece İnternet Üzerinden Satış yapan gerçek veya tüzel kişileri ilgilendiriyor. Offline dediğimiz Mağazadan Satış için en azından şu aşamada bir kayıt durumu söz konusu değil. Aynı şekilde Pazar Yerleri üzerinden satış yapanlarda sistemin dışında tutulmuş durumdalar. Bu sistem sayesinde e-Ticaret Süreçlerinde Güvenlik ön plana çıkarılarak internetten yapılan alışverişlerde ortaya çıkan Dolandırıcılık Vakalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ayrıca daha fazla istatiksel verinin Devlet tarafından toplanmasına da imkan sağlanmış oluyor. Kayıt işlemi e-Devlet üzerinden yapıldıktan sonra silinemez. Kaydı silebilmeniz için yeni bir kayıt işlemi yapmanız gerekmektedir. Bu durumda bir önceki kaydın silinmesine sistem izin verecektir. Şahsınıza ait bir şirket bulunmuyorsa ilgili panellere ulaştığınızda Kayıt İşlemine İzin Vermeyecektir.
2017 yılı ve öncesinde önce açılmış ve İnternette Satış Hizmeti sunan firmaların 1 Aralık 2017 ile 30 Aralık 2017 tarihleri arasında Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi – ETBİS ‘e kaydolmaları gerekmektedir. Bundan sonraki süreçte ise gerçek veya tüzel kişiler Online Satışı aktif edebilmek için firma üzerinden ETBİS Kayıt İşlemleri yapacak ve sonrasında satışa başlayabilecekler. Yani 2020 yılından itibaren elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek veya tüzel kişiler, faaliyete başlamadan önce ETBİS’e kayıt olacak ve faaliyette bulundukları internet sitesi, mobil site veya mobil uygulamaları Bakanlığa bildirecekler.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi – ETBİS Kaydı İçin Hangi Bilgiler Gerekiyor?

Kayıt işlemi için Kayıt Sürecini yönetecek olan kişilerin aşağıdaki bilgileri sisteme girmeleri gerekiyor. Bu sebeple de bu bilgileri daha önceden temin etmeniz işin hızlanması adına iyi olacaktır.

Zamanında Kayıt Olmayan Firmalara Ciddi Cezalar Var

ETBİS ‘e 30 Aralık 2017 tarihine kadar kayıt olmayan ancak internet üzerinden Site, Mobil Site veya Mobil Uygulama yapısı ile satış hizmeti veren firmalara Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 5 bin TL ile 20 bin TL arasında cezai işlem uygulanacak. Aynı şekilde 2020 yılından itibaren Online Satışını aktif edip Kayıt İşlemlerini gerçekleştirmeyen firmalara da yüksek oranlarda Ceza Verilecek. Ancak şu aşamada bu cezaların şuan ki hali ile mi devam edeceği, 2020 yılı için güncellenip güncellenmeyeceği net değil.

ETBİS Kaydı İçin Hangi Bilgiler Gerekiyor?

KEP Mail Adresi. Daha önce alınmadı ise " https://basvuru.hs01.kep.tr/online " adresinden alınabilir. Senelik 35 TL gibi bir ücreti var.
Ödeme işlemlerini yaptığınız kurum veya kurumlar tarafından size verilen ÜYE İŞYERİ NUMARASI.
Çalıştığınız Kargo – Lojistik Şirketleri tarafından size verilen ÜYE İŞYERİ NUMARASI.
Web Sitenizin Altyapı Sağlayıcı tarafından size sunulan ÜYE İŞYERİ NUMARASI.
Kullanıcı verilerini sakladığınız Ülke ve Şehir bilgisi. Bu noktada Hosting – Sunucu Hizmeti sunan firma ile irtibata geçebilirsiniz.

  • "Online Pazar Yeri Satıcıları ETBİS’e Kaydolacak mı?"
    Günümüzde Online Pazar Yeri olarak faaliyet gösteren N11, Sahibinden, GittiGidiyor, HepsiBurada ve bu yapıdaki diğer sitelerden satış yapan satıcılar eğer kendilerine ait bir e-Ticaret Sitesine veya Uygulamasına sahip değillerse kayıt olmayacaklar.
    Ancak hem kendi sistemleri hem de Online Pazar Yeri üzerinden satış yapan firmalar veya şahıslar kendi siteleri veya mobil uygulamaları için kayıt işlemlerini gerçekleştirecekler. Online Pazar Yerleri ise kendi alan adları için gerekli başvuruları gerçekleştirerek gerekli duyuruları satıcılara duyuracaktır.
  • "ETBİS Kayıt İşlemleri Nereden ve Nasıl Yapılacak?"
    ETBİS Kayıt İşlemleri için " https://eticaret.gov.tr/App/Site " adresi aktife alındı ve firma sahiplerine bu sistem üzerinden kayıt olma hakkı sunuldu. ETBİS Kayıt İşlemlerini tamamlayabilmek için e-Devlet Sistemine kayıtlı olmanız gerekmektedir. Tebliğ uyarınca gerçek kişiler tarafından yapılacak kayıt ve bildirimler kendileri veya yetkili temsilcileri, tüzel kişiler tarafından yapılacak bildirimler ise yetkili temsilcileri tarafından e-Devlet kapısı üzerinden ETBİS’e yapılacak. ETBİS’e kayıt ve bildirim sırasında, e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin sicile kayıtlı olup olmadığı ve sanal pos bilgilerinin doğruluğu sistem aracılığıyla teyit edilecek.
  • "Tek başına ETBİS Güvenli e-Ticaret için yeterli mi ?"
    Bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Tek başına ETBİS Güvenli e-Ticaret için yeterli bir süreç olmayacaktır. Dolandırıcılık amacıyla açılan ve zaten ömürleri 1-2 hafta olan siteler çok kolay bir şekilde sitelerinde ETBİS Logosu, SSL Logosu ve daha birçok güven uyandırıcı logo kullanabilirler ve kullanacaklardır. İşte bu noktada sistemin sorunsuz işleyebilmesi ve güvenlik sağlayabilmesi için yapılması gereken işleme geliyor sıra. Eğer müşteriler alışveriş yapmadan önce ilgili firmanın ETBİS platformuna kayıtlı olup olmadığını sorgularlarsa süreçteki önemli bir güvenlik adımını da başarı ile tamamlamış olacaklardır. Ancak ETBİS yine de size %100 Güvenlik sunmak amacıyla açılan bir sistem değil. Buradaki amaç bir sorun yaşandığı zaman ilgili sitenin sahibine ve dolayısı ile muhataba hızlı bir şekilde ulaşabilmek. Eski sistem bu eksik veya hatalı verilen bilgiler, yurtdışı sistemlerinin kullanılması sebebiyle erişilemeyen datalar gibi birçok sebepten ötürü daha uzun bir süreçte ve daha zorlu bir şekilde bilgilere erişim imkânı sunuyordu.